15th lis2012

Zapraszamy na degustację!

by Mikolaj

Degustacja win naturalnych i prezentacja trójmiejskich importerów

24 listopada 2012 r., Restauracja Bulaj, Sopot, al. Mamuszki 22, Park Północny

Zapraszamy do Sopotu!

12.00 – 15.30 degustacja win naturalnych (ekologicznych, biodynamicznych) komentowana przez Wojciecha Bońkowskiego (współautor z Markiem Bieńczykiem przewodnika „Wina Europy”, w latach 2002–2010 autor i zastępca redaktora naczelnego Magazynu Wino, współzałożyciel portalu winicjatywa.pl), autorskie menu Artura Moroza dopasowane do charakteru win, wstęp na zaproszenia
-> lista win

16.00 – 20.00 prezentacja oferty trójmiejskich importerów, możliwość spróbowania ponad 30 win produkowanych metodami konwencjonalnymi oraz win ekologicznych i biodynamicznych, wstęp 25 zł
-> szczegóły

Importerzy:

Cyrano & Roxane – wina francuskie – cyrano-roxane.pl

Noma – wina włoskie – winawloskie.pl

Oliwa i Wino – wina portugalskie i gruzińskie – oliwaiwino.com

Rio del Vino – wina hiszpańskie – rzekawina.pl

Dolio Vini – wina włoskie, węgierskie i rumuńskie – doliovini.pl

Organizatorzy:

Polski Touring Klub

tel. 600 066 044 , mail: ptk@touringklub.pl

Winicjatywa – winicjatywa.pl

 

 

Wina naturalne – winiarski slowfood

Pojęcie „wina naturalne” obejmuje dwa coraz popularniejsze nurty współczesnego winiarstwa – wina ekologiczne i wina biodynamiczne. Ich cechą wspólną jest jak najmniejsza interwencja w proces tworzenia wina – wino naturalne to takie, któremu nic nie dodano i nic nie ujęto. W winnicach ekologicznych nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych drożdży ułatwiających kontrolowanie procesu fermentacji, do minimum ogranicza się poziom siarczynów służących do konserwacji wina, nie stosuje się technologicznych metod jego ulepszania. Biodynamika to coś więcej – praca w winnicy i poszczególne etapy tworzenia wina są dostosowane do faz księżyca, ziemię użyźnia się specjalnymi miksturami, wina fermentują w glinianych amforach. Wina naturalne często zaskakują nietypowym smakiem i aromatem, to winiarska podróż w przeszłość, ale zdaniem wielu i w przyszłość, bo miłośników „winiarskiego slowfoodu” jest coraz więcej.

 

 

Off

Comments are closed.