Wina naturalne, czyli jakie?

Wina naturalne – winiarski slowfood

 Pojęcie „wina naturalne” obejmuje dwa coraz popularniejsze nurty współczesnego winiarstwa – wina ekologiczne i wina biodynamiczne. Ich cechą wspólną jest jak najmniejsza interwencja w proces tworzenia wina – wino naturalne to takie, któremu nic nie dodano i nic nie ujęto.

W winnicach ekologicznych nie wykorzystuje się chemicznych środków ochrony roślin, sztucznych drożdży ułatwiających kontrolowanie procesu fermentacji, do minimum ogranicza się poziom siarczynów służących do konserwacji wina, nie stosuje się technologicznych metod jego ulepszania.  Biodynamika to coś więcej – praca w winnicy i poszczególne etapy tworzenia wina są dostosowane do faz księżyca, ziemię użyźnia się specjalnymi miksturami, wina fermentują w glinianych amforach.

Wina naturalne często zaskakują nietypowym smakiem i aromatem, to winiarska podróż w przeszłość, ale zdaniem wielu i w przyszłość, bo miłośników „winiarskiego slowfoodu” jest coraz więcej.

Kilka ciekawych tekstów:

Bez dogmatu

Vini Naturali a Roma – naturalne czyli jakie?

Wino naturalne 2: winogrona

Było sobie kiedyś… wino naturalne

Wina_ekologiczne

Dodaj komentarz